Waarom ik ben overgestapt naar een Sony FX6?

Artikel delen

Als je, zoals ik, aan het twijfelen was om over te stappen naar een FX6 van bijvoorbeeld een Sony A7S III of een FX3, dan zit je hier goed. Ik probeer je mee te nemen in mijn beweegredenen.

Kort samengevat:
– Ingebouwd elektronisch ND-filter (Meest epische functie)
– Professionele uitgangen zoals XLR en SDI
– Makkelijk switchen van de Dual Base ISO
– Veel programmeerbare knoppen zodat alles naar jouw stijl is ingericht.
– Monitoringtools zoals waveforms en false color.

Elektronische ND

De belangrijkste reden voor mij was de ingebouwde elektronische ND. Je kent het vast wel: verwissel je de lens, dan moet je ook weer je ND-filter wisselen en kom je erachter dat de filtermaat anders is. Dus moet je gaan klooien met step-up ringen. Voor je het weet is het moment alweer voorbij en heb je je shots gemist. Voor mij was dit de voornaamste reden om de overstap te maken.

Ergonomisch ontwerp

Dit was niet meteen de eerste reden, maar wow wat is dit fijn. De Sony Alpha-bodies zijn echt ontworpen als fototoestel en dat was ook nooit een probleem voor mij. Maar je weet pas wat je mist als je het hebt geprobeerd. Een body die echt ontworpen is voor film en video is echt een verademing. Knoppen op de juiste plek, tally lights en meerdere record buttons.

Professionele in/uitgangen

Een ander voordeel van de FX6 is de professionele audio-interface met XLR-ingangen. Steeds vaker liep ik tegen het probleem aan dat een geluidsman wat “hacks” moest toepassen om deze in mijn Alpha-body te pluggen.

De Looks 😎

Ja, ik weet dat dit geen echt voordeel is, maar ik wil het toch benoemen. Zeker in het begin, toen ik de Sony A7S III nog niet had gerigd, kreeg ik wel eens de opmerking van opdrachtgevers: “Oh, film je met je fotocamera?” of tijdens een evenement: “Kun je even een foto van ons maken?” Met de FX6 zul je dit niet hebben en straal je echt een stuk vertrouwen uit. Opdrachtgevers denken eerder: “Wow, dit is serieus.”.

Was dit de juiste keuze?

Voor mij was dit absoluut de juiste keuze, en had ik zelfs gewild dat ik meteen naar de FX6 was gegaan. Of dit voor jou de keuze is kun alleen jij zelf beantwoorden natuurlijk. Het prijskaartje is fors, en de accessoires voor een echte cinema-body liggen ook iets hoger.

Mocht jij ook in deze fase zitten en je hebt vragen hierover? Stuur me gerust een DM op instagram (@lewiens)!

Ook interessant

Wat zijn de native ISO’s van Sony camera’s?

Ready to work with me?

Just slide into my DM’s

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.